Centralna manifestacija u Orizaru povodom 28 Septembra dana Bošnjaka u Republici Sjevernoj Makedoniji

Danas Orizare je bilo domaćin mnogih domaćih i stranih delegacija, centralna manifestacija povodom dana Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji po prvi put održala se u Orizare.

Ovo je prvi put u historiji Orizara da se održi jedna centralna Bošnjačka manifestacija uz mnoge goste, visoke domaće i strane zvaničnike i domaće i strane medije.

Manifestaciji je prisustvovalo preko 400 gostiju, obzirom da je broj mjesta bijo ograničen radi situacije sa korona virusom.

Od domaćih zvaničnika prisustvovali su: Predsjednik vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, zamjenik ministra za lokalnu samoupravu Zoran Dimitrovski, Suzana Kostadinova predstavnik iz kabineta Predsjednika Sjeverne Makedonije, gradonačelnik općine Veles Ace Kocevski, predsjednik Bošnjačkog Demokratskog Saveza Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije Dževad Hot, akademik Fehim Husković i predstavnici mnogih nevladinih organizacija.

Od stranih gostiju prisustvovali su: Delegacija grada Novog Pazara sa gradonačelnikom Nihadom Biševcem, delegacija općine Sjenica sa predsjednikom savjeta Rejhanom Kurtovićem.

Domaći mediji televizija “TV21”, agencija “Anadolija” i Makedonsko radio od stranih medija televizije TV Sandžak i regionalna televizija Novi Pazar.

Organizator svečene akademije povodom dana Bošnjaka je Bošnjačko nacionalno vijeće Makedonije pod pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedoniije, večeras govorilo se o značaju i događajima 28 Septembra, vraćanje vijekovnog imena Bošnjak, o statusu i položaju Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji, i da će u buduće centralna manifestacija povodom dana Bošnjaka održavati se na različita mjesta u Sjevernoj Makedoniji gdje žive Bošnjaci.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su Hamza Škrijelj iz Sandžaka, kulturno umjetničko društvo iz Skoplja “Ljiljan” a poeziju je recitovala Fatima Škrijelj.

Zahvaljujemo se svim gostima što su nam ukazali čast svojim prisustvom i uveličali ovaj događaj, također se zahvaljujemo i svim sponzorima.

Posebna zahvalnost medijima televiziji “TV21”, agenciji “Anadolija”, Makedonskom radiju, televiziji “Sandžak” i regionalnoj televiziji “Novi Pazar” jer će ovaj događaj prenijeti u eter da bi vidjeli svi Bošnjaci u regionu i dijaspori.

Ovaj događaj možete pogledati na našem youtube kanalu i facebook stranici.

%d blogeri kao ovaj: