Je li popis stanovništva u Makedoniju falsifikovan?

Poslije dugo vremena tačnije od 2002 godine u Republici Makedoniji nije bilo popisa stanovništva, napokon prošle 2021 godine sproveden je popis stanovništva koji mnoge etničke zajednice ne priznaju.

Možemo li vjerovati rezultatima popisa kada mnoge političke partije i predstavnici manjih etničkih zajednica govore da rezultati nisu tačni to jest da je popis namešten i dogovoren od partija u vlasti makedonskog i albanskog bloka.

Kako smo mi Bošnjaci prošli na ovom popisu 0,87% to jest 16 042 stsnovnika, u Općini Veles 1852 stanovnika koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci .

Udruženje građana Glas Orizara 2015 godine sprovelo je popis stanovništva u Orizare to jeste popis građana koji trenutno žive u Orizaru i koji žive u dijaspori a imaju makedonsko državljanstvo.

Prema popisu udruženja Glas Orizara iz 2015 godine u Orizare živi 1638 osoba a u dijasporu 1381 osoba, ukupno 3019 stanovnika ima samo Orizare u Veleškoj Općini, ako se uzme u obzir i Crkvine u kojem 99% žive Bošnjaci koje je također sastavni dio Općine Veles broj Bošnjaka u Općini Veles je mnogo puta veći od rezultata popisa 2021 godine.

Kome je u interes da namanji broj Bošnjaka u Općini Veles a s time i u Republici Makedoniji, zašto takozvani “bošnjački predstavnici” koji su deo vlasti i državni funkcioneri priznaju ovaj popis i ubjeđuju nas Bošnjake da su rezultati tačni, da je takav rezultat radi iseljavanja.

I da prihvatimo to da se Bošnjaci iseljavaju iz Makedonije međutim imala je opcija online popisivanja za ljude iz dijaspore, i pored svih opcija neko je namjerno umanjo broj Bošnjaka u Općini Veles.

Mi kao udruženje sprovest ćemo popis stanovništva u Orizaru i u Crkvine dokazaćemo da broj Bošnjaka u Općini Veles je mnogo veći od rezultata potpisa a s time i u Makedoniji i tražićemo odgovornost od nadležnih institucija.