Direktorica škole u Orizaru pokušala organizovat proslavljanje pravoslavnog praznika Veligdan u našoj školi

Direktorica škole “Rajko Žinzifov” u Orizare Tanja Nikolova izdala je naređenje nastavnicima škole da učenici od kuće donesu jaja da bi ih u školi farbali i na taj način obilježili pravoslavni praznik Veligdan.

Kako može u jednom mjestu gdje žive 100% Bošnjaci muslimani nametati djeci da proslavljaju pravoslavne praznike sa izgovorom da je to multikulturalnost, ako hoćemo da naučimo i poštujemo ostale religije to jedino možemo izučavanjem kroz vjeronauku. Burnom reakcijom roditelja za ovakvu aktivnost direktorica je odustala od svoje namjere.

Ako je multikulturalnost da se prisiljavaju djeca da određenim ritualima proslavljaju praznike druge vjere, pozivamo direktore škola u Velesu da za predstojeći muslimanski praznik Ramazan Bajram da narede roditeljima da rade neki vjerski (islamski) ritual a djeca da idu da sabiraju bonbone po gradu od Bajrama i s time pokažu multikulturalnost.

Odakle tolika smelost da u jednom 100% muslimanskom mjestu prisiljavaju djecu da proslavljaju veligdan, i da ih vode u Veles na štand da prodaju farbana Veligdanska jaja?

Neka sad vide rezultate oni Orizarci koji su po nalogu partije smijenili direktora škole Bošnjaka, i koji se slažu sa direktoricom da djeca trebaju proslavljat pravoslavne praznike.

Oni orizarci koji podržavaju direktoricu škole i koji rade po nalogu partije, ako hoće nek smijene i vjeru nemamo ništa protiv, ali da to rade privatno u svojoj kući sa svojom porodicom, ali ZAPAMTITE da NE možete prisiljavat kolektivno svih da proslavljaju nešto što nije dio naše vjere i kulture.

Ovaj skandal neće proći bez reakcije, javno upozoravamo učesnike i nalogodavce ovog provokatorskog čina da se ne igraju sa strpljenjem Orizaraca i da u buduće ne pomisle a ne da planiraju ovakav događaj.

Uputićemo prigovor ministarstvu obrazovanja i islamskoj zajednici Makedonije da reaguju i zaštite djecu od asimilatorskih radnji.

%d blogeri kao ovaj: